Preparació d’un biberó de llet
EDAT: 3 mesos
1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d’àpat són els següents:
-Una bata.
- Uns guants.
- Una goma per recullir els cabells.
- Un biberó esterilitzat.
- 180 cl d’aigua potable.
- 6 mesures rases de llet en pols.
- Cullera i espàtula.
2. Personal adequat per fer el protocol:
- L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.
3. Preparació prèvia del biberó de llet:
- Primerament, l’educador o educadora amb cabells llargs s’ha de recollir els cabells per tal que no caiguin a l’àpat.
- Desprès, l’adult haurà de posar-se una bata.
- Seguidament, l’educador/a s’haurà de rentar les mans amb aigua i sabó.
- Un cop fet això, l’educador/a es traurà els anells i es necessitarà uns guants de làtex per poder manipular els ingredients anteriorment esmentats.
- Quant l’educador/a ja està preparat/a, passem a fer l’esterilització del biberó ficant-lo l’esterilitzador elèctric.
4. Passos a seguir per elaborar l’àpat:
- En primer lloc, es mesurarà l’aigua que ha d’estar escalfat a 36º i posteriorment s’afegirà la llet en pols, per cada 30 cl d’aigua correspon a una mesura rasa de llet en pols. (S’aconsella per a l’aigua del biberó, una aigua embotellada mineralitzada o si és de l’aixeta que hagi sigut bullida durant un minut abans de ficar-la al biberó.
- Una vegada fet el primer pas, es taparà el biberó amb una tapa i amb la tetina i es barrejarà durant un temps fins que no quedin grums.
- Desprès de barrejar l’aigua amb la llet amb pols l’adult el provarà posant unes gotes a la mà per comprovar la temperatura.
- Per últim, una vegada s’ha comprovat la temperatura del biberó se li donarà al nadò.
Farineta de cereals
EDAT: 6 mesos
1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents:
- Una bata.
- Uns guants.
- Una goma per recollir els cabells.
- Un biberó esterilitzat.
- 180 ml d'aigua potable.
- 6 mesures rases de llet en pols
- una forquilla
- un plat
- una cullera
- 6 o 7 cullerades soperes rases de cereals en pols (33-38 gr)
2. Personal adequat per fer el protocol:
- L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.
- Primerament, l'educador/a s'ha de recollir els cabells amb una goma.
- Després, l'adult haurà de posar-se una bata.
- A continuació, l'educador/a s'ha de rentar les mans amb aigua i sabó.
- Posteriorment, l'adult s'haurà de treure els anells i posar-se uns guants de làtex per manipular els aliments.
- Seguidament l'educador/a, ha d'esterilitzar el biberó a l'esterilitzador elèctric.
4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
-Primerament, l'educador/a mesurarà 180 ml d'aigua a 40º i l'afegirà al biberó.
- Seguidament, afegirà 6 mesures rases de llet en pols (utilitzant el cassonet mesurador inclòs al pot de llet)
- A continuació, l'educador/a tancarà el biberó i agitarà fins a la seva dissolució.
- Després, l'adult comprovarà la temperatura de la llet posant-se unes gotes a la part interior del canell (la temperatura adequada és 36ºC).
- Posteriorment, es posarà la llet a un plat i se li afegirà 6 o 7 cullerades soperes rases (uns 33-38 gr. aproximadament) de cereals en pols.
- Seguidament, s'haurà de barrejar amb una forquilla fins que no quedin grumets.
- Finalment, l'educador/a haurà de tastar la farineta i se la donarà a l'infant.
4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
Pure de verdures
Edat: 1-3 anys.
1. Els materials
utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents
-
40 gr. de
pastanaga cuita
-
40 gr. de
patates cuites
-
20 gr. de
mongetes cuites
-
40 gr. de
carbassó cuit
-
20 gr.
d’espinacs cuites
-
Balança
-
Turmix
-
Cullera
-
Plat
-
Guants
-
Bata
2. Personal adequat per fer el protocol:
- L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.
3. Preparació
prèvia de les farinetes de cereals
-
Prèviament a la
preparació del puré de verdures ens haurem de treure anells, pulseres i tot
tipus de complement que ens puguin dificultar la preparació de l’aliment. També
és important agafar-se el cabell per un tema d’higiene.
-
Ens posarem la
bata i seguidament ens rentarem les mans, acabada aquesta acció ens posarem els
guants, per evitar contaminar les eines i materials emprats.
-
Posteriorment
es prepararà tot el material necessari, en aquest cas: verdures, balança per
calcular el pes exacte, turmix per triturar les verdures i un plat.
-
Prèviament a la
preparació del puré em de pesar les verdures: 40 gr. de pastanaga, 40 gr. de
patates, 20 gr. de mongetes, 40 gr. de carbassó, 20 gr. d’espinacs.
-
Seguidament
haurem de coure les verdures, aproximadament entre 15-20 minuts.
-
Una vegada
cuites les verdures, una a una les anirem triturant amb la turmix.
-
Abans de
donar-lo a l’infant l’hem de tastar, per veure si la temperatura i el sabor son
els adequats.
-
Ho posarem en
un plat.
Pure de fruites
Edat: més de
12 mesos
1. Els materials
utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents
-
Guants
-
Eines de neteja
-
Bata
-
Eines de cuina
( culleres, forquilles, ganivet.,plats...)
-
Tormix
-
Balança
-
Fruites
2. Personal adequat per fer el protocol:
Intervindrà
l’educador/a
3. Preparació
prèvia de les farinetes de cereals
-
Prèviament ens
recollirem el cabell per respectar les
normes higièniques.
-
Seguidament ens traurem tots els complements que puguin
dificultar la preparació i/o trenquin les normes higièniques establertes.
-
A continuació,
ens posarem la bata per evitar tacar-nos la roba.
-
Posteriorment,
ens rentarem les mans, assegurant-nos que els palmells, entre els dits, les
ungles i els canells estiguin
esterilitzats.
-
Desprès de
rentar-nos les mans ens posarem els guants, per evitar contaminar les eines i
materials emprats que amb anterioritat han estat esterilitzats.
-
Per acabar
agafarem els materials per dur a terme la preparació del puré de fruites.
4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
-
Netejarem i
pelarem les fruites
-
Pesarem cada
peça
o
40g plàtan
o
40 poma
o
40 Taronja
o
¼ de pinya
-
Tallarem
l’aliment seleccionat
-
Introduirem en
el bol les peces de fruita per triturar-les
-
Utilitzarem la
Tormix per dur a terme l’acció anterior fins aconseguir una massa homogènia
-
Tastarem el
puré per comprovar el sabor, per distingir els diferents gustos
-
La col·locarem
en un bol i amb la cullera ajudarem en l’alimentació del nadó
Observarem el nadó durant l’àpat per comprovar la seva reacció envers
els diferents sabors i anant introduint nous gustos en la seva dieta.