Pels més petits


Preparació d’un biberó de llet
EDAT: 3 mesos

1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d’àpat són els següents:
            -Una bata.
            - Uns guants.
            - Una goma per recullir els cabells.
            - Un biberó esterilitzat.
            - 180 cl d’aigua potable.
            - 6 mesures rases de llet en pols.
            - Cullera i espàtula.

2. Personal adequat per fer el protocol:
            - L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.

3. Preparació prèvia del biberó de llet:
            - Primerament, l’educador o educadora amb cabells llargs s’ha de recollir els cabells per tal que no caiguin a l’àpat.
                  - Desprès, l’adult haurà de posar-se una bata.
                  - Seguidament, l’educador/a s’haurà de rentar les mans amb aigua i sabó.
                  - Un cop fet això, l’educador/a es traurà els anells i es necessitarà uns guants de làtex per poder manipular els ingredients anteriorment esmentats.
                  - Quant l’educador/a ja està preparat/a, passem a fer l’esterilització del biberó ficant-lo l’esterilitzador elèctric.                                                                                                                               

4. Passos a seguir per elaborar l’àpat:
            - En primer lloc, es mesurarà l’aigua que ha d’estar escalfat a 36º i posteriorment s’afegirà la llet en pols,  per cada 30 cl d’aigua correspon a una mesura rasa de llet en pols. (S’aconsella per a l’aigua del biberó, una aigua embotellada mineralitzada o si és de l’aixeta que hagi sigut bullida durant un minut abans de ficar-la al biberó.
            - Una vegada fet el primer pas, es taparà el biberó amb una tapa i amb la tetina i es barrejarà durant un temps fins que no quedin grums.
            - Desprès de barrejar l’aigua amb la llet amb pols l’adult el provarà posant unes gotes a la mà per comprovar la temperatura.
            - Per últim, una vegada s’ha comprovat la temperatura del biberó se li donarà al nadò.   














Farineta de cereals
EDAT: 6 mesos
1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents:
-        Una bata.
-        Uns guants.
-        Una goma per recollir els cabells.
-        Un biberó esterilitzat.
-        180 ml d'aigua potable.
-        6 mesures rases de llet en pols
-        una forquilla
-        un plat
-        una cullera
-        6 o 7 cullerades soperes rases de cereals en pols (33-38 gr)
2. Personal adequat per fer el protocol:
      - L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.
 3. Preparació prèvia de les farinetes de cereals
-        Primerament, l'educador/a s'ha de recollir els cabells amb una goma.
-        Després, l'adult haurà de posar-se una bata.
-        A continuació, l'educador/a s'ha de rentar les mans amb aigua i sabó.
-        Posteriorment, l'adult s'haurà de treure els anells i posar-se uns guants de làtex per manipular els aliments.
-        Seguidament l'educador/a, ha d'esterilitzar el biberó a l'esterilitzador elèctric.
4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
         -Primerament, l'educador/a mesurarà 180 ml d'aigua a 40º i l'afegirà al biberó.
        - Seguidament, afegirà 6 mesures rases de llet en pols (utilitzant el cassonet mesurador inclòs al pot de llet)
         - A continuació, l'educador/a tancarà el biberó i agitarà fins a la seva dissolució.
         - Després, l'adult comprovarà la temperatura de la llet posant-se unes gotes a la part interior del canell (la temperatura adequada és 36ºC).
         - Posteriorment, es posarà la llet a un plat i se li afegirà 6 o 7 cullerades soperes rases (uns 33-38 gr. aproximadament) de cereals en pols.
         - Seguidament, s'haurà de barrejar amb una forquilla fins que no quedin grumets.
         - Finalment, l'educador/a haurà de tastar la farineta i se la donarà a l'infant.      
    Pure de verdures
    Edat: 1-3 anys.
    1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents
    -         40 gr. de pastanaga cuita
    -         40 gr. de patates cuites
    -         20 gr. de mongetes cuites
    -         40 gr. de carbassó cuit
    -         20 gr. d’espinacs cuites
    -         Balança
    -         Turmix
    -         Cullera
    -         Plat
    -         Guants
    -         Bata
    2. Personal adequat per fer el protocol:
          - L’educador o educadora que tingui carnet de manipulador d'aliments.
    3. Preparació prèvia de les farinetes de cereals
    -        Prèviament a la preparació del puré de verdures ens haurem de treure anells, pulseres i tot tipus de complement que ens puguin dificultar la preparació de l’aliment. També és important agafar-se el cabell per un tema d’higiene.
    -        Ens posarem la bata i seguidament ens rentarem les mans, acabada aquesta acció ens posarem els guants, per evitar contaminar les eines i materials emprats.
    -        Posteriorment es prepararà tot el material necessari, en aquest cas: verdures, balança per calcular el pes exacte, turmix per triturar les verdures i un plat.
    4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
    -        Prèviament a la preparació del puré em de pesar les verdures: 40 gr. de pastanaga, 40 gr. de patates, 20 gr. de mongetes, 40 gr. de carbassó, 20 gr. d’espinacs.
    -        Seguidament haurem de coure les verdures, aproximadament entre 15-20 minuts.
    -        Una vegada cuites les verdures, una a una les anirem triturant amb la turmix.
    -        Abans de donar-lo a l’infant l’hem de tastar, per veure si la temperatura i el sabor son els adequats.
    -        Ho posarem en un plat.
    Pure de fruites  
    Edat: més de 12 mesos
    1. Els materials utilitzats per fer aquest tipus d'àpat són els següents
    -        Guants
    -        Eines de neteja
    -        Bata
    -        Eines de cuina ( culleres, forquilles, ganivet.,plats...)
    -        Tormix
    -        Balança
    -        Fruites
    2. Personal adequat per fer el protocol:
    Intervindrà l’educador/a
    3. Preparació prèvia de les farinetes de cereals
    -        Prèviament ens recollirem el cabell per  respectar les normes higièniques.
    -        Seguidament  ens traurem tots els complements que puguin dificultar la preparació i/o trenquin les normes higièniques establertes.
    -        A continuació, ens posarem la bata per evitar tacar-nos la roba.
    -        Posteriorment, ens rentarem les mans, assegurant-nos que els palmells, entre els dits, les ungles i  els canells estiguin esterilitzats.
    -        Desprès de rentar-nos les mans ens posarem els guants, per evitar contaminar les eines i materials emprats que amb anterioritat han estat esterilitzats.
    -        Per acabar agafarem els materials per dur a terme la preparació del puré de fruites.
    4. Passos a seguir per elaborar l’àpat
    -        Netejarem i pelarem les fruites
    -        Pesarem cada peça
    o       40g plàtan
    o       40 poma
    o       40 Taronja
    o       ¼ de pinya
    -        Tallarem l’aliment seleccionat
    -        Introduirem en el bol les peces de fruita per triturar-les
    -        Utilitzarem la Tormix per dur a terme l’acció anterior fins aconseguir una massa homogènia
    -        Tastarem el puré per comprovar el sabor, per distingir els diferents gustos
    -        La col·locarem en un bol i amb la cullera ajudarem en l’alimentació del nadó
    Observarem el nadó durant l’àpat per comprovar la seva reacció envers els diferents sabors i anant introduint nous gustos en la seva dieta.